Stadsfiets

Een stadsfiets of citybike is een comfortabele fiets die vooral geschikt is voor dagelijks gebruik, zoals naar school, het werk en naar winkels.

De banden van een stadsfiets zijn minder geprofileerd en over het algemeen smaller dan die van mountainbikes maar breder dan die van racefietsen. Ze zijn daarom ook niet geschikt om mee deel te nemen aan een wedstrijd of, bij de traditionele banden, om door bossen en velden te rijden.

Nadelen

Het nadeel is wel dat de stadsfiets relatief zwaar is, vaak meer dan 18 kg. Dit komt door het stalen frame. Daarentegen zijn de afstanden klein, vaak minder dan 5 km, dus het extra gewicht van de stadsfiets speelt eigenlijk geen rol.

Ontwerp

Het ontwerp van de stadsfiets is simpel: slechts 1 versnelling en een terugtraprem. Hierdoor wordt de kans op een kapotgaand onderdeel verkleind en is de stadsfiets bijna altijd direct te gebruiken. De gesloten kettingkast zorgt ervoor dat de ketting schoon blijft en dus bijna geen onderhoud nodig heeft. Er zijn ook luxe uitvoeringen van de stadsfiets, zij hebben 2 handremmen en 3, 7 of zelfs 8 naafversnellingen. Een andere verbetering zijn de rollerbrakes, deze handremmen blokkeren niet en verminderen de kans dat de fietser valt bij heftig remmen.

Modellen

Omafiets

Het bekendste en populairste model van de stadsfiets is de omafiets.

OV-fiets

De OV-fiets is een huurfiets die je op veel stations kan huren om naar jouw bestemming te fietsen en weer terug naar het station. Het zadel is gemakkelijk in hoogte verstelbaar en het V-vormige frame is het zowel door dames als door heren te gebruiken. Zo kan iedereen ermee rijden.

Personal Bike

De Personal Bike is een stadsfiets met een uniek nummer dat onderdeel is van het frame. Hierdoor is het niet makkelijk te verwijderen en zo is de Personal Bike minder interessant voor de fietsendieven. Een andere soort stadsfiets is de transportfiets: naast een bagagedrager boven het achterwiel, is boven het voorwiel ook een bagagedrager gemonteerd, zodat meer bagage meegenomen kan worden. Vaak zijn dit boodschappen. Op de voorbagagedrager zijn vaak permanent manden of plastic kratten gemonteerd. soms wordt de stadsfiets verfraaid met plastic bloemen door de eigenaresse. Of geverfd in meerdere kleuren, vaak met een uniek ontwerp.

(Bron: Wikipedia)